Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης «Απόκτηση δεξιοτήτων για την άσκηση των καθηκόντων της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας»

ΜΑΘΗΜΑ 1: Η διαφορά επικοινωνίας και έκδοσης ΦΕΚ στην άσκηση πολιτιστικής πολιτικής μιας χώρας

 

Κ. Μενδώνη

 

Επειδή παίρνουμε τον πολιτισμό και το επάγγελμα μας πολύ πιο σοβαρά από εσάς περιμέναμε όλες αυτές τις μέρες τον επίσημο κανονισμό λειτουργίας για τη διεξαγωγή ακροαμάτων, θεαμάτων και παραστάσεων σε κλειστούς χώρους και κυρίως το επίσημο πλαίσιο στήριξης των χώρων αυτών, προκειμένου να αντιδράσουμε με τη σοβαρότητα που απαιτεί η κατάσταση στην προχειρότητα και την άγνοια με την οποία ασκείτε τα καθήκοντα σας για μια ακόμη φορά. Θελήσαμε με άλλα λόγια, κ. Μενδώνη, να σας πάρουμε λίγο πιο σοβαρά από ότι παίρνετε εσείς η ίδια τον εαυτό σας. Μας συγχωρείτε. Δεν θα επαναληφθεί. Από εδώ και πέρα, θα  σας αντιμετωπίζουμε όπως ακριβώς εργάζεστε στον πολιτισμό. Ως αρχάρια. Και θα κινούμαστε αναλόγως. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δια βίου μάθησης, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην απόκτηση δεξιοτήτων σας για την άσκηση των καθηκόντων της Υπουργού Πολιτισμού. Για το καλό «όλης Ελλάδας και του ενός της πολιτισμού».

 

Το σημερινό πρώτο μάθημα, θέμα του έχει τη διαφορά επικοινωνίας και ΦΕΚ στην άσκηση πολιτιστικής πολιτικής:

 

Κ. Μενδώνη, μπορεί να σας εκπλήσσει αλλά κανονιστικό πλαίσιο για τον πολιτισμό στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι οι ανακοινώσεις ή οι συνεντεύξεις ιστοσελίδων ή εφημερίδων, ούτε καν αυτών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείο στις 13 Οκτωβρίου και αναφέρονται στον κανονισμό «ανοιχτών χώρων» αλλά εννοούν τους «κλειστούς» χώρους στην πραγματικότητα αλλά εντάξει τώρα δεν πειράζει, είχε μείνει από άλλη ανάρτηση γιατί τελευταία πρέπει να τις κάνετε και συχνά και σας συμπονούμε.

 

Από τις 12 Οκτώβρη, κα. Υπουργέ Πολιτισμού της Ελλάδας, με βάση τα όσα λέτε στις ανακοινώσεις σας, οι κλειστοί χώροι πολιτισμού της χώρας λειτουργούν με πληρότητα 30% και με κάποια αβέβαια σχόλια σας για μια στήριξη των κενών θέσεων, ΧΩΡΙΣ επίσημο θεσμικό πλαίσιο. Πότε θα βγει ΦΕΚ για αυτό κ. Μενδώνη; Πότε θα ανακοινωθεί το νομικό πλαίσιο με τις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, τον χρόνο και το ύψος στήριξης των θεατρικών χώρων;  

 

Θα μας επιτρέψετε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ακόμα ερωτήσεις για αρχάριους κ. Μενδώνη στο σημερινό μάθημα:

 

Γνωρίζετε πόσοι χώροι διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων άνοιξαν στις 12 Οκτώβρη 2020 με το -έστω και ανύπαρκτο- πλαίσιο που ανακοινώσατε στα ΜΜΕ; Γνωρίζετε πόσοι ΔΕΝ άνοιξαν; Μπήκατε στον κόπο να συγκρίνετε τον αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων του προηγούμενου Οκτώβρη με τον φετινό; Αφού αγαπάτε την επικοινωνία τόσο πολύ, ανοίξτε ένα περσινό περιοδικό πολιτισμού (και ιστοσελίδα κάνει), ξαπλώστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και προσπαθήστε να φανταστείτε για λίγο ΠΟΥ πήγαν όλες οι εκδηλώσεις που ΔΕΝ έγιναν φέτος. ΠΟΥ είναι άραγε όλος αυτός ο κόσμος που ΔΕΝ παίρνει μέρος σε αυτές; ΤΙ έκανε αυτός ο κόσμος όλους τους προηγούμενους μήνες, από τον Μάρτη και μετά, που ΔΕΝ λειτούργησαν οι χώροι αυτοί κατόπιν κυβερνητικής εντολής, κάτι για το οποίο ουδέποτε πήρατε την ευθύνη ούτε ασχοληθήκατε με τις συνέπειες του; Άραγε τα έξοδα ενός χώρου είναι μόνο ένα μέρος των μισθών των εργαζομένων που καλύψετε μόνο για κάποιους και μόνο για λίγο; Πώς ακριβώς περιμένετε να ανοίξουν σήμερα οι χώροι αυτοί όταν δεν μπαίνετε στον κόπο καν να ανακοινώσετε επίσημα και συγκεκριμένα μέτρα όχι μόνο για τώρα αλλά και για την κάλυψη της περασμένης ζημιάς, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν σήμερα με 30% πληρότητα και χωρίς την επίσημη υπουργική απόφαση για τον τρόπο, το ποσό και το πότε θα αποζημιωθούν για τις κενές θέσεις;

 

κ. Μενδώνη, πολιτιστική πολιτική δεν γίνεται με την επικοινωνία.

Με νομικά πλαίσια και ΦΕΚ γίνεται.

 

Με συνεντεύξεις στον τύπο, η κυβέρνηση στήριξε με 24 εκ. ευρώ την κρίση του κορωνοϊού.

Με ΦΕΚ τη στήριξε 4 εκ.

Με συνεντεύξεις στον τύπο, η κυβέρνηση είχε 400 ΜΕΘ στην Αττική, αλλά τελικά με 67 ασθενείς είχε 60% πληρότητα.

Με ΦΕΚ πότε δεν καταλάβαμε πόσες ΜΕΘ έχει ακριβώς αυτή η χώρα και πώς έχει στηριχθεί το σύστημα υγείας και το προσωπικό του τους τελευταίους μήνες, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα.

Με συνεντεύξεις στον τύπο ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο μια σειρά αυστηρών μέτρων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με συνέπεια την ακύρωση πολλών από αυτών.

Με ΦΕΚ ποτέ δεν ενσωματώθηκαν αυτά τα μέτρα σε νομικό πλαίσιο, αλλά ούτε οι ακυρωμένες εκδηλώσεις έγιναν, ούτε το κοινό ήρθε σε όσες ίσως έγιναν με τις συνεχείς και αυθαίρετες ανακοινώσεις σας, ούτε και κανείς ουδέποτε ανέλαβε ευθύνη αποζημίωσης για όλα αυτά αλλά εντάξει τώρα.

Με συνεντεύξεις ανακοινώσατε «Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Ταινίες μικρού μήκους, Ντοκιμαντέρ και έργων Animation».

Με νομικό πλαίσιο, το ΔΣ του ΕΚΚ παραιτήθηκε αποδεχόμενο το γεγονός πως ειναι παράνομο να κρίνουν οι υπάλληλοι του τέτοιους διαγωνισμούς με αποτέλεσμα κανείς εργαζόμενος στον κινηματογράφο να μην πάρει ποτέ λεφτά, και μάλιστα τη στιγμή που με άλλη συνέντευξη ανακοινώσατε και δεύτερο πρόγραμμα στήριξης σενάριων και παραγωγής.

 

Με συνεντεύξεις λεφτά υπάρχουν.

Με ΦΕΚ δεν βλέπουμε τίποτα.

 

Και γι΄ αυτό, κ. Μενδώνη, θα μας επιτρέψετε να προτιμούμε να ασκούμε το επάγγελμα μας με βάση τους νόμους κι όχι τις συνεντεύξεις σας στις εφημερίδες.

 

Κι όσο εσείς επιλέγετε συνειδητά να ασκείτε τα καθήκοντα σας μέσα από την επικοινωνία, ρίχνοντας λάσπη στον τομέα μας ως παράνομο αποπαίδι της μαύρης αγοράς,

τόσο εμείς θα επιμένουμε στην ανάγκη σχεδιασμού και άμεσης εφαρμογής μιας σοβαρής θεσμοθετημένης πολιτιστικής πολιτικής. 

 

Γιατί παίρνουμε τον ελληνικό πολιτισμό σοβαρά. Και δεν είμαστε αρχάρι@.

 

Κ. Μενδώνη, σας βλέπουμε.

Και περιμένουμε ένα ίχνος σοβαρότητας και από εσάς, ακόμα και την ύστατη στιγμή.

 

Κάντε επιτέλους τη δουλειά για την οποία σας πληρώνει ο ελληνικός λαός.

 

Ή αλλιώς, κάντε αυτό που θα έπρεπε να έχετε κάνει εδώ και καιρό. #παραιτήσου

 

ΥΓ. Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε σε πρόσφατη ανακοίνωση(που αλλού;) ότι τα πρόσφατα μέτρα για την επαναλειτουργία και τη στήριξη των κλειστών χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων τα σχεδιάσατε «σε συνεργασία» μαζί μας! Τι ωραία εξέλιξη στο παράλληλο σύμπαν της επικοινωνίας σας. Πολύ θα θέλαμε να πάμε να ζήσουμε μετανάστες εκεί. Είναι κρίμα βέβαια που προς το παρόν, σε αυτό το σύμπαν, αυτό που συνέβη ήταν ότι για πέντε ώρες μιλούσε μόνο η δική σας πλευρά ανακοινώνοντας μας ήδη ειλημμένες αποφάσεις τις οποίες όμως τιμητικά μαθαίναμε πρώτ@. Δεν πειράζει όμως στο επόμενο μάθημα «Η διαφορά επικοινωνίας και συνεργασίας στην άσκηση πολιτιστικής πολιτικής μιας χώρας» θα σας στηρίξουμε και για την κατανόηση αυτής της διαφοράς.

 

ΥΓ 2. Με την ευκαιρία, με αφορμή άλλη πρόσφατη αναφορά σας στα θέατρα της Ευρώπης, να σας ενημερώσουμε ότι τα θέατρα πουθενά ΔΕΝ είναι κλειστά. Και πουθενά ΔΕΝ λειτουργούν με 30% χωρητικότητα. Θα σας εκπλήξει και πάλι, αλλά εξαιτίας υμών και των ομοίων σας πολλ@ από εμάς ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε κι άλλες πηγές γνώσης εκτός από τις ανακοινώσεις σας.