ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
#SupportArtWorkers
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 23/6 13:00 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πολιτισμός: Από “είδος υπό εξαφάνιση” σε αφανισμό:
Με την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, οριστικοποιείται και καθίσταται πλέον δημόσια η θέση της πολιτείας απέναντι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Σε άμεση συνέχεια της πλήρους εγκατάλειψης του Πολιτισμού, τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις, όσο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, η απόφαση της Κυβέρνησης αυτή, αδιαμφισβήτητα, καταδικάζει ΚΑΙ τους μαθητές σε εξορία από οτιδήποτε καλλιτεχνικό και την πνευματική τους καλλιέργεια. Θύματα πλέον, όχι μόνο οι εν ενεργεία εργαζόμενοι στις Τέχνες, αλλά και οι μαθητές, που είτε προετοιμάζονταν για επαγγελματική ενασχόληση με τις Τέχνες, είτε ως καλλιεργούμενο κοινό, διαμόρφωναν τη σχέση τους μαζί τους. Τι είδους πολίτες, άραγε, επιδιώκει να έχει μια τέτοιου είδους Πολιτεία;
Όχι βέβαια πως η αδιαφορία αυτή μας ήταν άγνωστη τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και τα μαθήματα που καταργήθηκαν δεν είχαν άμεση σχέση με την Τέχνη. Κοινωνιολόγοι έκαναν το μάθημα της Θεατρολογίας διδάσκοντας ”μουσικές καρέκλες” και “τα μήλα”, στη Μουσική δεν ακούσαμε ποτέ κάποιο είδος μουσικής, ούτε μάθαμε νότες, πόσo μάλλον να διαβάζουμε παρτιτούρα. Στα Εικαστικά δεν μάθαμε ούτε ζωγράφους, ούτε αισθητικά ρεύματα. Δεν μάθαμε τον Πικάσο, τον Ελ Γκρέκο, τον Βαν Γκογκ, τον Ντα Βίντσι. Δεν είδαμε κανέναν πίνακά τους. Αγοράζαμε, ωστόσο, κανσόν από το κοντινό μας βιβλιοπωλείο.
Αυτά κι άλλα πολλά συνέβαιναν στις αίθουσες επειδή τα μαθήματα ήταν πλήρως υποβαθμισμένα, άοσμα, άχρωμα και απαξιωμένα. Κατέληγαν τελικά να είναι άλλο ένα μάθημα, απλώς όχι τόσο ανιαρό όσο τα υπόλοιπα. Πέρναγε η ώρα πιο εύκολα.
Δυστυχώς, καμιά «διδακτέα ύλη» δεν είναι ικανή να καλύψει την ανεπάρκεια ενός καθηγητή, που δεν έχει την εξειδικευμένη γνώση για να διδάξει αυτά τα μαθήματα και προσπαθεί μόνος του, με όσα μέσα διαθέτει και βάσει της καλής του προαίρεσης να διδάξει κάτι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του.
Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης δίνει τώρα το τελειωτικό χτύπημα. Θα περίμενε κανείς πως η πανδημία και η αποκάλυψη του ζοφερού τοπίου των Τεχνών στην Ελλάδα, κάτι θα άλλαζε. Πως οι όψιμες επισκέψεις του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Πολιτισμού σε πολιτιστικούς χώρους θα σήμαιναν μια συναίσθηση αυτής της περιφρόνησης. Μια κατανόηση του κατεπείγοντος αιτήματος για αλλαγή πορείας. Όμως όχι. Η Υπουργός Παιδείας επιβεβαιώνει πως και τα καλλιτεχνικά μαθήματα (όχι μόνο οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί στο περιβόητο Μητρώο) αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς και ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ. Αφού μόνο το 9% των μαθητών ενδιαφερόταν, ας κοπούν. Προσφορά και ζήτηση. Απλά.
Κι έτσι, για άλλη μια φορά, η Δημόσια Παιδεία δέχεται άλλο ένα καίριο πλήγμα: καταργούνται ταυτόχρονα ΚΑΙ μαθήματα που δίνουν οι μαθητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις! Μιλάμε για τα Ειδικά Μαθήματα (γραμμικό σχέδιο, αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία), που πλέον δεν διδάσκονται στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου. Όσοι μαθητές επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτά, αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον βέβαια έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Άλλη μια αυτορρύθμιση. Όποιος μπορεί, με τα μέσα που ο ίδιος διαθέτει. Το Κράτος απλός παρατηρητής.
Άλλωστε, οι Καλλιτεχνικές Σχολές ποτέ δε θεωρήθηκαν σχολές ενταγμένες στην Παιδεία, όπως όλες οι υπόλοιπες. Και δυστυχώς ούτε για αυτό φαίνεται να ενδιαφέρεται η παρούσα Κυβέρνηση. Προχωρώντας προς μια καθόλα οργανωμένη και λεπτομερώς μεθοδευμένη διάλυση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση ΑΦΑΙΡΕΙ το δικαίωμα στην πολυφωνία και πολυμορφία, στην ολιστική αντίληψη της εκπαίδευσης για την κοινωνία και τους πολίτες αυτής της χώρας. Προτάσσει τον αποκλεισμό αντί της συμπερίληψης, την κατάργηση της τέχνης και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Βάλλει κατά οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Για άλλη μια φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαξιώνει τη σημασία του Πολιτισμού. Ξεχνάει, όμως, ότι η Επιστήμη που προασπίζεται και στην οποία στοχεύει κατ’ αποκλειστικότητα, συνομιλεί και συνδέεται άρρηκτα με τον Πολιτισμό. Αν το γνώριζε, ίσως να μην καταργούσε το μάθημα Σχεδίου, του οποίου η γνώση αποτελεί κριτήριο εισαγωγής στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Μάλλον δε θα το καταργούσε, γιατί χωρίς αυτό δε θα είχε μνημεία, σήμερα, για να είναι περήφανη, να διοργανώνει φεστιβάλ σε αυτά, διακηρύσσοντας τον ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Για την παρούσα Κυβέρνηση, αυτός ο ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, δεν είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ. Είναι εμπορικό και μόνο προΪόν. Προβαίνει χωρίς κανένα δισταγμό, στην θεσμοθέτηση αυτού που επί χρόνια προετοιμαζόταν, στη διαρκή απαξίωση του πολιτισμού.
Ζούμε, ήδη, έναν πολιτισμικό κι εργασιακό Μεσαίωνα, στον οποίο οι μάγισσες δεν έχουν σκουπόξυλα αυτή τη φορά αλλά πινέλα, μουσικά όργανα, κοστούμια, βελόνες, κάμερες, σενάρια, μικρόφωνα, και απειλούνται με άμεσο αφανισμό.
Για όλα αυτά:
Την Τρίτη 23/6 συγκεντρωνόμαστε στις 13.00 στο Υπουργείο Παιδείας
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ και ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ το κάλεσμα του ΔΣ της ΟΛΜΕ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 23/6 στις 13.00 έξω από το Υπουργείο Παιδείας ενάντια στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων) από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας του νέου ωρολογίου προγράμματος.
Καλούμε με τη σειρά μας όλες και όλους, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.
#SupportArtWorkers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>