Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μάρτη, 20:30-22:30

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα στη χώρα μας σχετικά με την έμφυλη βία και τις σοβαρές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε εργασιακούς χώρους τέχνης που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας με σκοπό την αποσύνθεση καταπιεστικών δομών εξουσίας στο εργασιακό περιβάλλον, οι Support Art Workers διοργανώνουν διημερίδα που αποτελείται από ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι και μία ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας. Στόχος του διημέρου είναι η δημιουργία μιας αρχικής πρότασης για έναν Κώδικα Δεοντολογίας σε χώρους τέχνης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από χώρους και οργανισμούς πολιτισμού.


Μέρα 1: Στρογγυλό τραπέζι
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλεσμένες και καλεσμένους από ελληνικά ιδρύματα και συλλογικότητες πολιτισμού και έρευνας (κρατικά, ιδιωτικά και ανεξάρτητους φορείς), εκπροσώπους καλλιτεχνικών σωματείων, καθώς και συναδέλφισσες και συναδέλφους από το εξωτερικό που έχουν ήδη δημιουργήσει και συμπεριλάβει στη λειτουργία τους παρόμοιους κώδικες. Στην κουβέντα μας, θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο επαγγελματικό μας πλαίσιο, σε αρχές εργασίας που προκύπτουν από αυτά και στη διαδικασία που απαιτεί η πρακτική εφαρμογή ενός κώδικα δεοντολογίας.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα προβληθεί ζωντανά στη σελίδα του Facebook των Support Art Workers (https://www.facebook.com/Support-ART-Workers-115572620137765). Στη διάρκειά της, το κοινό θα μπορεί να στέλνει τις ερωτήσεις του για τις ομιλήτριες και τους ομιλητές.


Μέρα 2: Ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας για μια συλλογική πρόταση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τις Τέχνες
Σε συνέχεια των ερωτημάτων, των εργαλείων και των σκέψεων που θα έχουν προκύψει από το στρογγυλό τραπέζι της προηγούμενης μέρας, οι συμμετέχοντες της ανοιχτής συνάντησης της δεύτερης μέρας της διημερίδας, καλούνται να δουλέψουν όλ@ μαζί καθώς και σε μικρότερες ομάδες και να ακολουθήσουν μια ημι-δομημένη διαδικασία εργασίας για μια πρώτη συλλογική δημιουργία ενός Κώδικα Δεοντολογίας για τις Τέχνες.

 

Λίστα προσκεκλημένων

 • Ολυμπία Γαϊτανίδη – φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρόεδρος Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ)
 • Ιλειάνα Δημάδη – υπεύθυνη Δραματουργίας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
 • Κάρμεν Ζωγράφου – Συνδιευθύντρια του ΦΑΚ Έρευνας, κινηματογραφίστρια
 • Dr. Grégoire Gagnon, (Καναδάς) – Eκτελεστικός Διευθυντής στο Canada’s Cultural Human Resources Council συνδημιουργοί του Respectful Arts Workplaces Canada
 • Ilse Ghekiere, (Βέλγιο) – περφόρμερ, συγγραφέας, ακτιβίστρια, ιδρυτικό μέλος του ENGAGEMENT ARTS
 • Ελπίδα Καραμπά – Θεωρητικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων. Υπεύθυνη στο Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο κι ιδρύτρια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών
 • Αμαλία Κοντογιάννη – θεατρολόγος, Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου ΚΘΒΕ
 • Χαρά Κότσαλη – χορεύτρια, πρόεδρος ΣΕΧΩΧΟ
 • Σοφία Μπέμπεζα – θεωρητικός της τέχνης, εικαστικός, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Leuphana και στη Σχολή Τεχνών F+F Ζυρίχης, συνεργάτρια της Διοτίμα
 • Anna Muchin, (Βέλγιο) – μουσικός, ποιήτρια, φωτογράφος, μέλος του ENGAGEMENT ARTS
 • Γιάννης Παναγόπουλος – ηθοποιός, σκηνοθέτης και σύμβουλος διεθνών σχέσεων ΣΕΗ
 • Δέσποινα Σεβαστή – εικαστικός, θεωρητικός και εκπαιδευτικός, συνεργάτρια της Διοτίμα

 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom και είναι ανοιχτή σε όλ@. Μπορείτε να κάνετε κράτηση της θέσης σας στέλνοντας μέιλ με το όνομα σας, στο: saw.nexus.greece@gmail.com Το λινκ του zoom θα σταλεί ηλεκτρονικά πριν τη συνάντηση. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά με τη δυνατότητα δημιουργίας υποομάδων που θα δουλέψουν στα αγγλικά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Σοφία Μπέμπεζα – θεωρητικός, εικαστικός, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Leuphana.
Η Σοφία Μπέμπεζα/Sofia Bempeza είναι θεωρητικός της τέχνης, εικαστικός και συνεπιμελήτρια του κουίρ-φεμινιστικού φεστιβάλ Αφροδίτη* στην Αθήνα. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Leuphana (Institute of Philosophy and Sciences of Art) στο Λυνεμβούργο και στη Σχολή Τεχνών και Σχεδιασμού F+F στη Ζυρίχη. Bιβλία: «Iστορία της καλλιτεχνικής απεργίας» (γερμ. έκδοση, Transversal Τexts, 2019). «Πολυφωνική Αισθητική. Μια κριτική θεσιακότητα» (γερμ. έκδοση: Transversal Τexts, 2019).


Ιλειάνα Δημάδη
H Ιλειάνα Δημάδη (Αθήνα/Ελλάδα) είναι θεατρολόγος και έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ερευνήτρια, επιμελήτρια, παραγωγός και δραματουργός στο πεδίο των παραστατικών τεχνών. Κριτικός θεάτρου στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Αθηνόραμα» για μια 15ετία. Από το 2017, Υπεύθυνη Δραματουργίας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.


Δέσποινα Σεβαστή – εικαστικός, θεωρητικός, εκπαιδευτικός.
Η Δέσποινα Σεβαστή είναι εικαστικός, θεωρητικός τέχνης και εκπαιδευτικός. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια, project manager και διευθύντρια επικοινωνίας σε διάφορους οργανισμούς τέχνης, όπως ο Σταθμός Άλφα-Αθηναϊκό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (2002-2004) και η Μπιενάλε της Αθήνας (2007 & 2011) ενώ από το 2001 διδάσκει πρακτική, θεωρία και ιστορία της τέχνης στην ιδιωτική και την δημόσια εκπαίδευση στην Αθήνα. Το ερευνητικό της έργο ασχολείται με ζητήματα φεμινιστικής θεωρίας στο πλαίσιο της ελληνικότητας, και ειδικά στο πεδίο της εικαστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.


Αμαλία Κοντογιάννη
Διδάκτορας Θεατρολογίας, με σπουδές γλωσσολογίας και θεάτρου, συντονίζει το Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου του ΚΘΒΕ. Επιστημονικά υπεύθυνη σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέλος της επιτροπής Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. Διδάσκει δραματολογία και θεωρία θεάτρου και έχει εργαστεί ως δραματολόγος σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=72


Κάρμεν Ζωγράφου
Σκηνοθέτις και παραγωγός που ζει στην Αθήνα. Με σπουδές Επικοινωνίας και Κινηματογράφου, δουλεύει σε ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Πιστεύει ότι η τέχνη και τα μέσα δημιουργικής παραγωγής θα πρέπει να είναι ελεύθερα και προσβάσιμα σε όλα τα άτομα, για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΦΑΚ Έρευνας και υπεύθυνη για τον τομέα «Η Τέχνη ως Έρευνα: Οπτικές, Παραστατικές τέχνες και Ντοκιμαντέρ ως γνωστική προσέγγιση».


Χαρά Κότσαλη
Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και τώρα φοιτά στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Χορεύει, χορογραφεί και διδάσκει χορό σε ανώτερες επαγγελματικές σχολές, φυλακές κ.ά.

Ilse Ghekiere
Περφόρμερ, συγγραφέας και ακτιβίστρια. Το 2017 επιχορηγήθηκε από τη φλαμανδική κυβέρνηση για να διερευνήσει το ζήτημα του σεξισμού στη χορευτική σκηνή του Βελγίου. Μετά από τη δημοσίευση του άρθρου της #Wetoo: What Dancers Talk About When They Talk About Sexism (#Wetoo: Σε τι αναφέρονται οι χορευτές όταν μιλούν για σεξισμό), η Ghekiere συνέχισε να εργάζεται σε πρότζεκτ σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας στις τέχνες. Είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας ENGAGEMENT ARTS, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που ασχολείται με τη σεξουαλική παρενόχληση, τον σεξισμό και την κατάχρηση εξουσίας στον τομέα των τεχνών στο Βέλγιο.

Anna Muchin
Μουσικός, ποιήτρια και φωτογράφος. Ως συνθέτης και τραγουδίστρια-τραγουδοποιός με το όνομα ‘Scarlett O’Hanna’, έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους Cheap Bling Bling (2009), Impostor (2011) και Romance Floats (2014) κι έχει περιοδεύσει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία. Είναι βασικό μέλος του καλλιτεχνικού κινήματος ENGAGEMENT ARTS.


Ολυμπια Γαϊτανίδη
Φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνιδρύτρια και Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα. Μέσω της ΦΥΛ.ΙΣ. αναπτύσσει δράση ενημερωτική, ερευνητική και ακτιβιστική γύρω από το έμφυλο ζήτημα, ενώ συνεργάζεται με φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες για την προώθηση των πολιτικών ισότητας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο χώρο εργασίας.


Γιάννης Παναγόπουλος
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Καλών Τεχνών): «Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές».Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε πολλά θέατρα της Αθήνας και από το 2019 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής-Αυτοσχεδιασμού στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.


Ελπίδα Καραμπά
Η Ελπίδα Καραμπά είναι θεωρητικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων. Εργάζεται στο σταυροδρόμι της δημόσιας τέχνης, της κριτικής θεωρίας και των αναδυόμενων πολιτικών εκδηλώσεων στη δημόσια σφαίρα. Διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη στο ερευνητικό πρόγραμμα Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιδρύτρια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών.


Dr Grégoire Gagnon
Ο Δρ Grégoire Gagnon είναι μάνατζερ, παιδαγωγός και μουσικός που καλλιεργεί τον πολιτισμό και προωθεί τις τέχνες στη θεατρική σκηνή, στην αίθουσα διδασκαλίας αλλά και στις αίθουσες συνεδριάσεων. Πέρα από ακαδημαϊκός και επικεντρωμένος στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων, ο Grégoire είναι (μεταξύ άλλων) Εκτελεστικός Διευθυντής του Cultural Human Resources Council στον Καναδά και Πρόεδρος της Ottawa Guitar Society. Σε όλους αυτούς τους ρόλους, προσπαθεί να υποστηρίζει την ευημερία όλων των εργαζομένων ή άλλων εμπλεκομένων.