Η πρωτοβουλία Support Art Workers, η πρωτοβουλία WOM.A. – Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) από τις 8 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έως τις 18 του ίδιου μήνα συνδιοργάνωσαν την ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ‘‘Respect Art Workers’’, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και του θεάματος.

 

Το ελληνικό κίνημα #metoo συνταράσσει συθέμελα τον καλλιτεχνικό χώρο, ως ένα από τα βασικά πεδία έκφρασής του. Πλήθος εργαζόμενων και σπουδαστών βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τους παρενοχλητές ή κακοποιητές του, είτε αρθρώνοντας δημόσιο λόγο είτε απευθυνόμενο σε αρμόδιες Αρχές και φορείς. Το κίνημα #metoo, με τον τρόπο που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, αναδεικνύει με ενάργεια το πρόβλημα της έμφυλης βίας, τις επιμέρους διαστάσεις του και τις δυσμενείς συνέπειές του, όπως τις βιώνουν κυρίως θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος.

 

Η πρωτοβουλίαSupport Art Workers, η πρωτοβουλίαWOM.A. – Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.)του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Respect Art Workers, προβάλλοντας ως κεντρικό της μήνυμα τη διάρρηξη της πρακτικής της σιωπής, που επικρατεί στα περιστατικά έμφυλης βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε είδους κακοποίησης στον χώρο εργασίας και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε μία σειρά διαδικτυακών – λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας – δράσεων και πρωτοβουλιών, που απευθυνόταν σε εργαζόμενα άτομα στον καλλιτεχνικό αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο, σε σπουδαστές και σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών, που έχουν βιώσει κάποια μορφή έμφυλης βίας, και στο ευρύ κοινό με στόχο την κοινωνική  ευαισθητοποίηση. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία απευθυνόταν και σε θεσμικούς και μη φορείς, με σκοπό την επείγουσα ανάληψη – από πλευράς τους  – νομοθετικών πρωτοβουλιών και άλλων ενεργειών.

 

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, πραγματοποιήθηκαν μία διημερίδα με τίτλο Respect Art Workers: Προς έναν Κώδικα Δεοντολογίας στις Τέχνες από τους Support Art Workers και μία ημερίδα με τίτλο Σεξουαλική Παρενόχληση στον εργασιακό χώρο από την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) και τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και Βραδινή Βόλτα με καλεσμένες τις WOM.A – Women In Arts από τους Support Art Workers. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς παρείχαν καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας στην εργασία και τους τρόπους αντίδρασης του θιγόμενου ατόμου.

 

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, η εκστρατεία Respect Art Workers επεδίωξε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας χειραφέτησης, που δεν ανάγεται στην «ατομική ευθύνη» ή στο υπέρμετρο θάρρος του ατόμου που βιώνει την οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή κακοποίησης. Αναδεικνύοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κατάλληλου, υποστηρικτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενθαρρύνει το άτομο που υπόκειται σε οποιαδήποτε μορφή έμφυλης βίας στον εργασιακό χώρο να μιλήσει, και μετά μάτια στραμμένα στην επόμενη ημέρα, μέσα από την εκστρατεία προτείναμε αλλαγές, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου, διαφανούς και αντικειμενικού μηχανισμού υποστήριξής του. Η ευθύνη βαρύνει τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση ενός νομικού και θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν θα υποθάλπει την έμφυλη και σεξουαλική βία, αλλά θα συντείνει στην καταπολέμησή της.

 

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στην ΕΕ το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους. Στην Ελλάδα μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Σε πανευρωπαϊκή έρευνα για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, δύο στους πέντε δηλώνουν ότι υπέστησαν παρενόχληση και ένας στους πέντε τρανς και ίντερσεξ δέχθηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για εργασία ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ο καλλιτεχνικός χώρος, αποτέλεσε πράγματι  κεντρικό πεδίο εκδήλωσης του ελληνικού κινήματος #metoo. Τα εργαζόμενα στον καλλιτεχνικό χώρο άτομα, αλλά και οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, έχουν να αντιμετωπίσουν συχνά παρενοχλητικές ή παραβιαστικές συμπεριφορές από άτομα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή στα ιδρύματα φοίτησης. Οι συμπεριφορές αυτές όμως δεν λείπουν σχεδόν από κανέναν εργασιακό ή εν γένει κοινωνικό χώρο. Και οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να δώσουμε ορατότητα στο πρόβλημα της έμφυλης βίας, όπου κι αν αυτό εκδηλώνεται.

 

Η εκστρατεία μας, μπορεί να ολοκληρώθηκε. Ο αγώνας μας όμως, για την διαμόρφωση ενός κατάλληλου, υποστηρικτικού πλαισίου και μιας κουλτούρας χειραφέτησης που δεν ανάγεται στην ατομική ευθύνη και το υπέρμετρο θάρρος κάθε ατόμου, θα συνεχιστεί.

 

 

Λέμε όχι στην έμφυλη βία στην εργασία. Λέμε όχι στη σεξουαλική παρενόχληση και σε κάθε είδους κακοποίηση.

#RespectArtWorkers #είμαστεμαζί #σπάμετησιωπή

 

* Η εκστρατεία “Respect Art Workers” εντάσσεται στο πλαίσιο του ενημερωτικού και ερευνητικού προγράμματος Break The Circle της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) που στόχο έχει να αναδείξει, μέσα από τη συνεργασία με άλλους φορείς, συλλογικότητες, επαγγελματικά σωματεία και ακαδημαϊκούς συνεργάτες, το πρόβλημα της έμφυλης βίας στην εργασία.

 

 

Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν θα τις βρείτε ακολουθώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο:

 

α. Διαδικτυακή Διημερίδα: Respect Art Workers – Προς έναν Κώδικα Δεοντολογίας στις Τέχνες | Support Art Workers

 

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η διημερίδα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένες/ους από ελληνικά και ξένα ιδρύματα και συλλογικότητες πολιτισμού και έρευνας, με θέμα ζητήματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς και ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας αρχικής πρότασης για έναν Κώδικα Δεοντολογίας σε χώρους τέχνης και πολιτισμού.

 

β. Διαδικτυακή Ημερίδα: Σεξουαλική Παρενόχληση στον Εργασιακό Χώρο | ΕΑΝΔιΘ και ΦΥΛ.ΙΣ.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Στην ημερίδα συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης του εργαζόμενου ατόμου απέναντι σε παρενοχλητικές συμπεριφορές, αλλά και πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

γ. Βραδινή Βόλτα με τις WOM.A – Women In Arts |Support Art Workers


Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

 

Οι Βραδινές Βόλτες, δράση συσπείρωσης και ενδυνάμωσης των Support Art Workers,  φιλοξενεί μέλη των WOM.A. H βόλτα επικεντρώθηκε στο ελληνικό #metoo, καθώς και στη δράση και τους στόχους της νεοσύστατης πρωτοβουλίας γυναικών εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών WOM.A.

 

 

Support Art Workers

WOM.A. – Women In Arts

Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.)

Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.)