Στο πρώτο κάλεσμα των Φωνών, ανταποκρίθηκαν τραγουδιστές, ηθοποιοί και βοηθητικοί ηθοποιοί, χορογράφοι, σκηνοθέτες, εικαστικοί, επιμελητές μουσειακών συλλογών, θεατρολόγοι, παραγωγοί, καθώς και καθηγητές χορού, φωνητικής και animation, μουσειοπαιδαγωγοί αλλά και φοιτητές δραματικών σχολών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και τα Τρίκαλα, εκπροσωπώντας τη χαρακτηριστική πολυμορφία του κλάδου μας. Σας ευχαριστούμε.
Οι ιστορίες σας αποδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, ότι ο τρόπος που το Υπουργείο και η Πολιτεία αντιμετώπισαν τους εργαζόμενους στον πολιτισμό υπήρξε είτε εξαιρετικά περιορισμένος είτε ανησυχητικά ανενημέρωτος και συνεπώς ανίκανος να ανταποκριθεί στις πραγματικές έκτακτες ανάγκες της παρούσας συνθήκης. Περιγράφουν πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλει κανείς πέρα με τις συνεχείς αναστολές παραγωγών και μαθημάτων -ακόμα και με το απελπιστικά ισχνό κρατικό επίδομα, όταν καταφέρνει να το πάρει- αλλά και με τη σχεδόν ανύπαρκτη τεχνολογική υποστήριξη για τη μεταφορά της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο διαδίκτυο.
Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ότι η πανδημία ανέδειξε προβλήματα που οι καλλιτεχνικές κοινότητες αντιμετώπιζαν εδώ και δεκαετίες, οι μαρτυρίες σας ζητούν άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει σοβαρά τον πολιτισμό -στη θέση της ενίσχυσης των μορφών αστυνομικής καταστολής, για παράδειγμα- με συστηματική χρηματοδότηση, πολιτιστική πολιτική που να μην αντιμετωπίζει τις τέχνες με αμιγώς εμπορικούς όρους, αλληλεγγύη, στήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας, απασχόληση καλλιτεχνών σε ανάλογους τομείς στον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και με τη δημιουργία κρατικών δομών που θα λειτουργούν με ανοιχτές διαδικασίες και θα εξασφαλίζουν επαγγελματικούς όρους εργασίας για τους καλλιτέχνες.
Ανά δύο μέρες δημοσιεύσαμε στη σελίδα των SAW μία από τις μαρτυρίες που λάβαμε. Με τον τρόπο αυτό, θέλαμε να αναγνωρίσουμε την αξία της πιθανά άβολης αλλά και γενναιόδωρης κίνησης να εκθέσετε τις προσωπικές σας δυσκολίες δημόσια, δίνοντας χώρο σε κάθε μία Φωνή χωριστά να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Όλες οι δημοσιεύσεις κοινοποιήθηκαν και στα Υπουργεία Πολιτισμού, Εργασίας και Οικονομικών.